Google Search

Με περίπου 63.000 αναζητήσεις να πραγματοποιούνται ανά δευτερόλεπτο (!), η διαφήμιση στα αποτελέσματα αναζητήσεων της Google δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Αν και δεν είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης, κατέχει την κυρίαρχη θέση στην αγορά με μεγάλη διαφορά, πράγμα που δε φαίνεται να αλλάζει στο προσεχές μέλλον. Είναι πλέον δεύτερη φύση στους περισσότερους από εμάς όταν ενδιαφερόμαστε για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία να βγάλουμε το κινητό από την τσέπη και να το “γκουκλάρουμε”. Και εκεί ακριβώς παρουσιάζεται η ευκαιρία για την επιχείρησή σου να παρουσιαστεί ως η κατάλληλη να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Με το SEM (Search Engine Marketing), μέσα από μία αλγοριθμικά αυτοματοποιημένη διαδικασία που ονομάζεται real-time bidding, κάθε φορά που γίνεται μία αναζήτηση λαμβάνονται υπόψη πληροφορίες για το περιεχόμενο της αναζήτησης, για τον ίδιο το χρήστη και το ποσό που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο διαφημιζόμενος, ούτως ώστε να εμφανιστεί η διαφήμισή σου στο κατάλληλο άτομο την κατάλληλη στιγμή.

Youtube

Πρόκειται για μία ακόμη υπηρεσία της Google, η οποία όμως παίζει με τους δικούς της κανόνες, μιας και έχει το βίντεο στο επίκεντρο. Μία διαφημιστική καμπάνια στο YouTube έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στη μνήμη του χρήστη και να αυξήσει δραματικά την αναγνωρισιμότητα του brand σου, καθώς οι διαφημίσεις σου προβάλλονται τη στιγμή που κάποιος παρακολουθεί το αγαπημένο του περιεχόμενο και έχει εστιασμένη την προσοχή του εκεί. Μπορεί η επένδυση σε χρόνο και χρήμα να είναι μεγαλύτερη για τη δημιουργία ενός βίντεο, σε σύγκριση για παράδειγμα με μία απλή διαφήμιση κειμένου, αλλά εξίσου μεγάλο είναι και το αντίκρισμα όταν αυτό γίνει με σωστό τρόπο.

Facebook

Πόσες φορές την ημέρα τσεκάρεις το Facebook; Έχει υπολογιστεί ότι οι χρήστες του Facebook συνδέονται σε αυτό κατά μέσο όρο 14 φορές την ημέρα! Πρόκειται, συνεπώς, για ένα μέρος που θέλεις οπωσδήποτε να βρίσκεται η επιχείρησή σου. Ως κοινωνικό δίκτυο, το Facebook συλλέγει μία πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή και τα ενδιαφέροντα των χρηστών του, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για στόχευση και λαμβάνονται υπόψη κάθε φορά που πρόκειται να εμφανιστεί μία διαφήμιση. Έτσι μπορείς να είσαι βέβαιος ότι το μήνυμά σου θα φτάσει στα άτομα που είναι πιο πιθανό να ενδιαφερθούν γι’ αυτό.

Instagram

Ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο με τεράστιες προοπτικές για τη διαφήμιση μίας επιχείρησης είναι το Instagram. Με μία τεράστια βάση περισσότερων από 1 δις ενεργών χρηστών, το Instagram έχει πλέον καθιερωθεί στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Και, καθώς εστιάζει αποκλειστικά σε περιεχόμενο εικόνας και βίντεο, έχει το πλεονέκτημα ενός μεγαλύτερου ποσοστού συμμετοχής (engagement rate) των χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη χρήση σου τα άτομα τείνουν να είναι περισσότερο απορροφημένα σε αυτό που κάνουν και συνεπώς είναι πιο πιθανό να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη διαφήμισή σου και να αλληλεπιδράσουν με αυτήν.

ΤikΤok

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συμπεριλάβαμε το Tik Tok σε αυτήν τη λίστα. Αν και ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις το 2017, έχει γνωρίσει δραματική ανάπτυξη μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Σε αυτό οι χρήστες εκφράζονται με δημιουργικό τρόπο μέσα από ψυχαγωγικά βίντεο σύντομης διάρκειας. Ίσως να μην αποτελεί την κατάλληλη λύση για όλους τους τύπους επιχειρήσεων, αλλά μπορεί να έχει τεράστια αποτελεσματικότητα αν θέλεις να προσεγγίσεις ένα νεαρότερο κοινό, ηλικιών 16-24. Οτιδήποτε δημιουργικό, αστείο ή ακόμη και ενημερωτικό μπορεί δυνητικά να τραβήξει την προσοχή και να στρέψει τα βλέμματα στο brand σου!